Bel ons direct op 0800 61 119.

Mobiele data onder controle houden

Dankzij mobiele data zijn we altijd en overal online. Onderweg zijn betekent de dag vandaag dan ook dat je gebruik aan het maken bent van verschillende apps op jouw mobiel toestel. Heb je er ooit al eens bij stilgestaan naar welke apps jouw mobiele data gaat? Telecom-Makelaars zocht het voor je uit!  

Gemiddelden op een rij

Het gemiddelde mobiele dataverbruik van de Belg is de laatste jaren enorm gestegen, naar aanleiding van de digitalisering van onze samenleving. Online studeren en mobiel werken heeft hier zeker zijn aandeel in. 2 jaar geleden lag het gemiddeld verbruik per maand rond de 3 GB, waarbij we nu reeds de richting uitgaan van zo’n 7 GB.

Hoeveel een app nu gemiddeld verbruikt, is afhankelijk van de app én hoe intensief je deze gebruikt. Kijk maar eens na hoeveel mobiele data per uur jouw favoriete app gemiddeld opslurpt:

App Data/uur
Instagram
100 MB
Facebook
100 MB
Google Maps
3,73 MB
Waze
0,69 MB
Whatsapp
654 MB
Messenger
450 MB
Spotify
60 MB
Netflix
1 GB
Youtube
1,3 GB

Per uur lijkt dit misschien niet zoveel, maar als je rekent dat de gemiddelde Belg 1uur en 45minuten per dag op social media spendeert, begint dit voor een maand toch al snel op te lopen. Bovenstaand verbruik is dan ook nog eens tijdens het gebruik van deze apps. Er zijn apps die achterliggend constant mobiele data verbruiken, om updates binnen te trekken en evt pushmeldingen te sturen. Volgens onderzoek zouden we gemiddeld zo’n 5,5 GB mobiele data per maand verbruiken, enkel en alleen om te scrollen op apps zoals Instagram en Facebook. 

Zelf op onderzoek

Nieuwsgierig naar welke apps jouw mobiele data gaat? Controleer het rechtstreeks op jouw toestel, waar je tot in detail het verbruik per app kan raadplegen:

Android

1. Ga naar ‘Verbindingen’ in ‘Instellingen’

2. Kies voor ‘Gegevensverbruik’

3. Raadpleeg het verbruik per app

iPhone

1. Ga naar ‘Mobiel newerk’ in ‘Instellingen’

2. Scrol naar beneden en selecteer de gewenste app

3. Kies de app en raadpleeg het verbruik

In deze instellingen kan je er ook voor kiezen om het gebruik van mobiele data voor bepaalde apps te blokkeren, of een melding te krijgen als deze app teveel verbruikt op de achtergrond. Controleer ook of je toestel in de modus databesparing staat. Dankzij deze modus, kunnen apps die achtergrondgegevens downloaden dit enkel doen via wifi. Ook gaat jouw toestel steeds automatisch op zoek naar het meest efficiënte dataverbruik.

Beperk jouw mobiel dataverbruik

Nu je een overzicht hebt van de grootverbruikers, ben je al een stap dichter bij een spaarzamer surfgedrag. Hoe kan je nu zelf jouw dataverbruik onder controle houden?
  • Schakel jouw mobiele data uit als je deze niet nodig hebt.
  • Maak steeds gebruik van een wifi-verbinding indien mogelijk.
  • Zorg dat jouw tariefplan voldoende mobiele data bevat, zodat je niet buiten bundel kan gaan en extra kosten maakt.
  • Laat verbruiksmeldingen activeren bij jouw mobiele operator.
  • Optimaliseer de instellingen op jouw mobiel toestel en activeer databesparing.

Geen idee of jouw mobiele vloot wel met de beste tariefplannen zit voor hun mobiel verbruik? Contacteer onze Telecom-Makelaars voor een vrijblijvende optimalisatie van jouw dossier!

Meer weten over onze verschillende mogelijkheden?