Bel ons direct op 0800 61 119.

Tips om energieverbruik te verlagen

De energieprijzen swingden de pan uit in 2022. Deze prijsstijging heeft meer dan ooit invloed op de winstgevendheid van jouw bedrijf. Op zoek naar tips om jouw energieverbruik te verlagen waar mogelijk? Energie-Makelaars got you!

Investeer in zonnepanelen

Investeer in zonnepanelen en maak jouw bedrijf minder afhankelijk van een externe stroomleverancier. Dit betreft een grote eenmalige investering, die je vlot terug verdient. Daarnaast hebben zonnepanelen ook een levensduur van zo’n 25 jaar. In de winter zorgen ze er voor dat de prijs van jouw energiefactuur gedrukt worden. Tijdens de zomerperiode is de opbrengst vaak hoger dan het effectieve verbruik. Hier kan je dan ook kiezen voor de mogelijkheid om deze ‘extra’  energie op te slaan in speciale batterijen. Een extra sidenote: zo draagt jouw bedrijf ook een steentje mee aan de bescherming van het milieu!

Weg met sluipverbruikers

Oudere apparaten zorgen in stand-by modus nog steeds voor een merkbaar stroomverbruik. Recente apparaten hebben vrijwel geen sluipverbruik meer. Om onnodig verbruik tegen te gaan, kan je er voor kiezen om stand-by killers en tijdklokken te gebruiken. Deze zorgen er voor dat de stroomvoorziening voor een apparaat dat niet in gebruik is, in één keer meteen wordt gestopt. Dergelijke maatregelen, kan een besparing van zo’n 5% tot 15% betekenen voor jouw bedrijf.

Bewegingssensoren

In ruimtes die niet voortdurend gebruikt worden, maak je best gebruik van een bewegingssensor. Daarmee wordt er automatisch vastgesteld of er iemand in de ruimte aanwezig is en enkel dan zal de verlichting geactiveerd worden. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn in vergaderruimtes, magazijn of zelfs op het toilet. 

Led-verlichting

Hangen er nog halogeen- of gloeilampen bij jou in het bedrijf? Weg ermee! Vervang deze door led-verlichting, die zo’n 85% tot 90% minder stroom verbruikt. Naast een lager elektriciteitsverbruik, hebben led-lampen ook een langere levensduur. Dit zorgt er voor dat ze op lange termijn toch goedkoper zijn dan andere type lampen. 

Werk van thuis uit 

Indien je jouw werknemers de mogelijkheid geeft om van thuis uit te werken, betekent dit dat je minder ruimtes moet verwarmen én verlichten. Zorg er natuurlijk wel voor dat jouw werknemers thuis over de nodige technische faciliteiten beschikken. Zo worden de kosten van jouw bedrijf gedrukt én jouw werknemers besparen tijd doordat er geen sprake is van woon-werkverkeer. Over een win-winsituatie gesproken! 

Energie-Makelaars to the rescue!

Indien je deze 5 tips toepast op de energie in jouw bedrijf, zal er zeker een besparing merkbaar zijn op jouw energiefactuur. Maar laat zeker ook jouw energiecontract onder de loep nemen! In een steeds veranderende energiemarkt raden we aan om steeds de prijzen en beurzen te vergelijken. Het verder aanslepen van het conflict in Oekraïne, de koude winter met extra vraag naar gas en elektrische verwarming, de vele dagen met weinig zon- of windenergie en immer-aanslepende perikelen omtrent het openhouden van de kerncentrales in België geven weinig hoop om de prijsstijgingen terug ongedaan te maken. Onze Energie-Makelaars staan dan ook steeds paraat als jouw persoonlijk aanspreekpunt en zorgen dat alles in goede banen loopt voor jouw energiedossier! 

Meer weten over onze verschillende mogelijkheden?