Bel ons direct op 0800 61 119.

Nieuwe wetgeving Groenestroomcertificaten

Groene energie, alternatieve energie, zonne-energie, windmolens, Co2 -Emissie….

Als we het over het energielandschap in België en Europa hebben dan zijn bovenstaande termen de “hype” de laatste jaren. Ieder land betracht de Europese doelstelling op zijn manier te bereiken.

België trekt naar goede gewoonte de kaart van de klassieke subsidie en dit is niet onopgemerkt noch ongewijzigd door de jaren. U herinnert zich wel nog het Groenestroomcertificaat debacle van 2013. De wetgever ook, onverminderd het debacle is de wetgeving met wat aanpassingen grotendeels gelijk gebleven. Dit tot eind mei van 2021, vanaf dan voorziet de Vlaamse wetgever een Call-systeem.

Waar er vroeger de facto voor iedere installatie een Groenestroomcertificaat werd toegekend ten belope van de productie over 10 jaar. Dit zonder poespas, correct na de Arei-keuring van uw installatie. Vanaf 31 mei 2021 verandert dit procedé, er wordt een eenmalige subsidie toegekend berekend op de productie van uw PV-installatie. Dit onder de vorm van een Call, iedere maand kan ieder bedrijf zijn installatie in de Call inbrengen en de wetgever bekijkt wie eerst in aanmerking komt.

 

blog groenestroomcertificaten

Waarom nu handelen en niet wachten tot medio 2021 met uw PV-installatie. Het lijkt aanlokkelijk om de eenmalige subsidie te verkiezen over de gespreide over 10 jaar. Maar de werking achter de Call is voor de kleine-tot middelgrote installaties nefast. Bij iedere Call die maandelijks gebeurt, komen steeds de installaties eerst aan bod die laagste onrendabele top cijfers hebben, concreet betekent dit dus tot dat er geen grote installaties meer gekeurd worden u moet wachten en zelfs in onzekerheid blijft ten opzichte van uw subsidie.

Vanaf 40 Kwp

Vanaf 250 Kwp

Vanaf 750 Kwp

 

46,4 €/MWh

46 €/MWh

26.63 €/MWh

Subsidie voor Mei 2021

45

44.6

26

Gem onrendabele top

Bovenstaand ziet u de werking waarbij de KMO zichzelf gefnuikt zal zien zitten in de volgende wetgeving. De grote installaties hebben door schaalvoordelen een veel lagere onrendabele top en de subsidie die u zal ontvangen is niet zeker in tijd nog in omvang.

Voor een vrijblijvende offerte en studie mag u ons steeds contacteren.

Wenst u een verblijvende offerte voor zonnepanelen op uw bedrijf?