Bel ons direct op 0800 61 119.

Energiemakelaars - Q&A

Sinds de start van de energiecrisis, komt jouw energieoplossing steeds meer en meer ter sprake. Maar waarom is jouw energiefactuur nu zo hoog én zoveel meer andere vragen steken de kop op. Energie-Makelaars verzamelde voor jou de 5 meest gestelde vragen en zorgt voor verduidelijking!

Hoe wordt mijn voorschot berekend?

Aan de hand van jouw voorschotfactuur, wordt er maandelijks een deel van het jaarverbruik van jouw elektriciteit en/of aardgas aangerekend. Dit maandelijks ‘voorschot’ bedraagt dan één twaalfde van het geschatte jaarlijks verbruik. Dit verbruik wordt gebaseerd op het verbruik van het jaar voordien, gecombineerd met de energieprijs van het afgesloten contract. 1 keer per jaar worden dan de meterstanden manueel opgenomen en doorgegeven, waarop dan de eindafrekening wordt gebaseerd. Het bedrag op de eindafrekening, bedraagt dan het verschil tussen de maandelijkse voorschotten en de kostprijs van het werkelijke verbruik. Let wel, dit is enkel voor de bedrijven die een analoge Ferrarismeter hebben.

Indien je een digitale meter hebt die in verbinding staat met de netbeheerder, verloopt het net iets anders. Daar hoeven de meterstanden niet meer opgenomen worden. Als klant kan je hier zelfs kiezen ofwel om jouw maandelijkse voorschotfactuur te baseren op een schatting, of om de effectief verbruikte energie aan te rekenen. Zo vermijd je extra kosten met de eindafrekening.

Waarom is mijn energiefactuur zo hoog?

De prijs van uw energiefactuur wordt beïnvloedt door verschillende factoren. Eerst en vooral is er een toegenomen vraag naar energie, sinds het einde van de coronacrisis. Echter is de productie nog niet op hetzelfde peil als voor de crisis. Ook het onderhoud van enkele Franse kerncentrales sleept langer aan dan voorzien, wat ook zijn invloed heeft. Tot slot werkt de Europese energiemarkt met het merit-order-systeem. Dit houdt in dat elektriciteitsproducenten steeds gerangschikt worden van goedkoop naar duur.  De duurste prijs bepaalt steeds de uiteindelijke energieprijs. Op dit moment staat de energieprijs die geleverd wordt door gascentrales het duurst. Door de oorlog in Oekraïne is de gasbevoorrading onzeker, waardoor de prijs de hoogte in gaat. Zelfs de stroom die aan de laagste kostprijs wordt opgewekt, gaat de deur uit met de prijs zoals de stroom geleverd door gascentrales.

Mag mijn voorschotfactuur zomaar verhoogd worden?

Alhoewel verschillende energieleveranciers de maandelijkse voorschotfacturen verhogen, mogen ze dit niet zomaar doorvoeren zonder akkoord van jou als klant. Een tariefwijziging mag enkel en alleen aan het einde van jouw energiecontract en is dus niet vanzelfsprekend bij een lopend contract. Echter raden we momenteel wel aan om bij een variabel contract jouw voorschot te verhogen, zodat je bij jouw jaarlijkse afrekening niet plots met een torenhoog bedrag komt te zitten.  

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Om te kunnen besparen op de energiefactuur, investeren veel bedrijven in het leggen van zonnepanelen. Alhoewel niemand weet wat de prijs van elektriciteit zal bedragen de komende jaren, kan je deze investering op zo’n 3 tot 4 jaar terugverdienen. Maandelijks wordt er een dividend uitgekeerd, dat resulteert in een goedkopere energiefactuur. Eenmaal de zonnepanelen zichzelf hebben terugbetaald, geniet je nog jaren van hun gratis rendement. Want bij goed onderhoud, gaan zonnepanelen minstens 20 jaar mee, waardoor ze steeds een interessante investering blijven. En plus zorg je niet enkel voor een besparing in jouw eigen portemonnee, maar draag je zo ook jouw steentje bij aan het beschermen van het milieu.

Wat zijn groenestroomcertificaten? 

Elektriciteit dat opgewekt wordt uit hernieuwbare energiebronnen zoals bijvoorbeeld zonne- of waterenergie, vallen onder groene stroom. Aangezien dergelijke technologieën duurder zijn dan de klassieke energiebronnen, is er ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid. Aan de hand van de virtuele groenestroomcertificaten wordt bewezen dat een bepaalde hoeveelheid elektriciteit werd opgewekt uit een hernieuwbare energiebron. Deze energie wordt  dan opgekocht door de netbeheerder, die hier 93 euro netto betaalt voor elke 1.000 kWh. 

Meer weten over onze verschillende mogelijkheden?

Ondersteuning van A tot Z

Onze Support: Ondersteuning van A tot Z Als onafhankelijke Telecom-Makelaar is onze Support-afdeling de ruggengraat van onze dienstverlening. Of het nu gaat om de omschakeling

Lees meer