Bel ons direct op 0800 61 119.

3G maakt plaats voor sneller netwerk

Terwijl de nieuwe, vijfde, generatie van mobiel netwerk in volle uitrol is, is het einde van het 3G-netwerk in zicht. Wat dit voor jou betekent, sommen we graag voor je op.

 

2G blijft beschikbaar

We horen het jou al denken: “Wat gebeurt er dan met 2G? Dit netwerk was er toch nóg eerder dan 3G?” Als we het aantal toestellen die gebruik maken van beide netwerken vergelijken, overheerst het gebruik van het 2G-netwerk zeker en vast. Dit is het geval voor M2M-diensten, ook wel machine-to-machine genoemd. Dergelijke diensten dienen steeds werkzaam te zijn én te blijven, aangezien deze machines en processen aansturen vanop afstand.

Beschikt jouw bedrijf momenteel over toepassingen die over het 3G-netwerk lopen? Onze Telecom-Makelaars helpen jou graag verder te zorgen dat jullie diensten niet langer over het 3G-netwerk dienen te verlopen.

Mobiel netwerk op iPhone en Android

Als je over een recent toestel beschikt én je een mobiel abonnement hebt waar mobiele data inbegrepen is, zit de kans er dik in dat je reeds op het 4G- of 5G-netwerk werkt. Indien je een verouderd toestel gebruikt, raden we aan om over te schakelen naar een recent, compatibel toestel. Heb je geen flauw idee of je reeds over 4G of 5G werkt, of je toch nog gebruik maakt van 3G? Geen zorgen, alles is terug te vinden in de instellingen van jouw toestel:

 Iphone

  • Ga naar ‘Mobiele data’ in ‘Instellingen’
  • Kies voor ‘Opties mobiele data’
  • Open ‘Gesprekken & data’ en controleer of je hier de optie 4G, 5G, of LTE ziet

              Android

  • Ga naar ‘Verbindingen’ in ‘Instellingen’
  • Kies voor ‘Mobiele netwerken’
  • Open ‘Netwerkmodus’ en controleer of je hier de opties 4G, 5G of LTE ziet

Gefaseerde uitschakeling

Afhankelijk van jouw mobiele operator, zal je op een bepaald moment geen gebruik meer kunnen maken van het 3G-netwerk. Zo maakt 3G plaats voor de verdere uitrol van het 4G- en 5G-netwerk, die de vrijgekomen frequentiebanden zullen gebruiken. Zowel Orange, Telenet, als Proximus communiceerden reeds de uitfasering van hun aanbod.

Vanaf september 2024 zullen Telenet– en Base-klanten geleidelijk aan geen gebruik meer kunnen maken van 3G. Toestellen die geen 4G of 5G aankunnen, zullen automatisch het 2G-signaal gebruiken om connectie te maken met het netwerk. Voorlopig blijft deze technologie gegarandeerd tot en met 2027.

Ook Proximus koos voor het jaar 2024, om preciezer te zijn: eind 2024 is het gedaan met 3G. Ze garanderen wel een volledige dekking van dit netwerk tot het effectief werd gedeactiveerd. Daarna kunnen klanten gebruik maken van het 2G-netwerk, dat ook hier tot ten minste 2027 zal worden ondersteund.

Het uitfaseringsplan van Orange geeft aan dat er geen 3G-netwerk meer actief zal zijn tegen 2025. In tegenstelling tot Telenet en Proximus, wordt het gebruik van het 2G-netwerk hier wel gegarandeerd tot 2030.

Meer weten of VoWiFi een oplossing kan zijn voor jouw bedrijf? Neem dan snel contact op met onze Telecom-Makelaars!

Meer weten over onze verschillende mogelijkheden?